Εορτές


28 Οκτωβρίου 2022

Μια όμορφη και αποκαλυπτική εκδήλωση διοργάνωσε το Γυμνάσιο Επισκοπής με αφορμή την 43η επέτειο της  17ης Νοέμβρη 1973 με τίτλο “ Μάθημα Δημοκρατίας – Μνήμες Πολυτεχνείου 1973… Ο αγώνας συνεχίζεται 43 χρόνια μετά” το πρωί της Πέμπτης 17 Νοεμβρίου 2016 στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του σχολείου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια “αλλιώτικη ραδιοφωνική εκπομπή από τους 1050 χιλιόκυκλους 43 χρόνια μετά” κι αφού αναδείχτηκε το ζοφερό κλίμα της δεκαετίας του ’50 και του ’60 μετά τον αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο και οι μηχανισμοί που γέννησαν τη δικτατορία, επικεντρώθηκε στο Πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967 καταγράφοντας με λιτό αλλά αποκαλυπτικό  τρόπο  τα «Έργα και Ημέραι της Χούντας». Ενώ παράλληλα, αναδείχτηκαν και οι πρώτες αντιδικτατορικές – αντιστασιακές εκδηλώσεις μέσα στο κλίμα ανελευθερίας και λογοκρισίας.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τις Μνήμες Πολυτεχνείου και τη γέννηση του Φοιτητικού Κινήματος, πλαισιωμένα με φωτογραφικό υλικό, ηχητικά ντοκουμέντα, μουσική και με την επιλογή των κατάλληλων ποιητικών και πεζών κειμένων, φτάνοντας στην κορύφωση με την συγκλονιστική εξομολόγηση του οδηγού του τανκ που εισέβαλε στο Πολυτεχνείο και τον “Πολίτη ελεεινής μορφής”, ένα καταγγελτικό κείμενο του Τάκη Χατζηαναγνώστου. Και τα δύο κείμενα συντάραξαν το κοινό κάνοντας τον απολογισμό μιας εποχής και στέλνοντας το μήνυμα κατά της τυραννίας και του φασισμού.

Η συνδρομή της μουσικής, εκτός από τα κείμενα – ποιήματα που διαβάστηκαν – απαγγέλθηκαν, ήταν πολύτιμη, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκαν κορυφαία τραγούδια αξέχαστων δημιουργών, μερικά από τα οποία ερμήνευσε η χορωδία Σχολείου.

Τέλος, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την αναφορά στην τραγωδία της διχοτόμησης της Κύπρου και τη συνακόλουθη πτώση της Χούντας, ενώ ακούστηκαν κάποιες σκέψεις για τα επίκαιρα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου 43 χρόνια μετά. Σε μια εποχή που το Πολυτεχνείο  μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για τις διεκδικήσεις του σήμερα, που καλεί τους σύγχρονους νέους να συνεχίσουν τον αγώνα για Δημοκρατία, Ελευθερία, καταπολέμηση της φτώχειας και ουσιαστική Παιδεία με ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία, για να μην αποφασίζουν κάποιοι άλλοι “για μας χωρίς εμάς”.

Το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ, εκεί που οι αγώνες το ξαναζωντανεύουν!

Συντελεστές  Εκδήλωσης:

Γενική επιμέλεια –διδασκαλία κειμένων- επιμέλεια οπτικοακουστικού υλικού
Καρβέλη Βασιλική

Παρουσίαση – αφήγηση: Δήγκα Βασιλική, Χαραλαμπίδου Νένα

Αρμόνιο: Σκεντερίδου Ελισάβετ

Χορωδία: Αναστασιάδου Αλεξάνδρα,  Καραμήτσου  Ελένη, Κοντοκώστα Χριστίνα, Κυριακίδου Θεοδώρα, Μισαηλίδου Αλεξάνδρα, Σκεντερίδου Ελισάβετ, Χαραλαμπίδου Ιωάννα

Διδασκαλία χορωδίας: Ελισάβετ Σκεντερίδου – Καρβέλη Βασιλική

Ερμηνεία κειμένων: Καράι Κέβι, Κίτσου Ευδοκία, Μισαηλίδου Αθηνά, Μισαηλίδου Αλεξάνδρα, Μπαρούκου Ελεονώρα, Νίκου Νίκος, Σαρασίδου Ναζλή, Τύπου Γεωργία, Τύπου Χρύσα, Φωτιάδης Αλέξανδρος

Επιμέλεια αφισών: Κελεσίδου Χρύσα – Κερεμίδου Νένα