Εκπαιδευτικές Επισκέψεις


Στις  15 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο  μας από εκπροσώπους της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος  Θεσσαλονίκης ενημέρωση με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Πάρκο Δεινοσαύρων 13 Δεκεμβρίου 2022

Μουσείο Παλαιοντολογίας 13 Δεκεμβρίου 2022

Μουσείο Ανθρώπινου Σώματος 13 Δεκεμβρίου 2022

Ισλαχανέ Θεσσαλονίκης και Ανοιγάρ Μνήμης 7 Δεκεμβρίου 2022

  Στις 3-5-2022 οι μαθητές της Α’ τάξης επισκέφθηκαν το Μουσείο Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη. Η ξενάγηση περιελάμβανε μια πολύ ενδιαφέρουσα αναδρομή από τη δημιουργία της πρώτης κάμερας από τους αδελφούς Lumiere, τη δημιουργία της πρώτης ταινίας και της περιπετειώδους παρουσίασης της στο κοινό του Παρισιού για πρώτη φορά μέχρι και το σήμερα. Οι μαθητές παρακολούθησαν μια τρισδιάστατη ταινία μικρού μήκους, είδανε κάμερες άλλων εποχών και φυσικά άλλης τεχνολογίας, ιστορικές φωτογραφίες αλλά και κοστούμια σποδαίων Ελλήνων ηθοποιών. Η υπέροχη ξενάγηση τελείωσε με τη δημιουργία μιας ταινίας μικρόύ μήκους με πρωταγωνιστές τους ίδιους σε διάφορους ρόλους( ηθοποιοί, σκηνοθέτες, floor manager).

Στις 29/3/2022 η Γ’ τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε το κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα -Αξιού όπου πήραν χρήσιμες πληροφορίες και ενημερωτικό υλικό από το επιστημονικό προσωπικό του κέντρου και στη  συνέχεια ξεναγήθηκαν στη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν διάφορα είδη πουλιών που ζουν εκεί όπως κύκνους, γλάρους, χαλκόκοτες, φλαμίνγκο και στικταετούς.

Στις 3/11/2021 η Β΄τάξη του Γυμνασίου Επισκοπής επισκέφτηκε το σπήλαιο της Αλιστράτης Σερρών και συμμετείχε σε Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Κ.Π.Ε. Ποροΐων.

Την Τρίτη 15/05/2018 26 μαθητές της  Β τάξης  του Γυμνασίου  Επισκοπής συμμετείχαν  σε ένα καινοτόμο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τίτλο «Ο Κόσμος της Μουσικής, Γνωρίζω, Εκφράζομαι, Δημιουργώ» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα εκπόνησε η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ενώ συμμετέχουν και υποστηρίζουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε  δημιουργική περιήγηση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, που πλαισιωνόταν  από θεατρικά, μουσικά και εικαστικά δρώμενα.  Είχε  ως στόχο οι μαθητές να γνωρίσουν την αξία της μουσικής μέσα σε ένα χώρο πολιτισμού, να λειτουργήσουν δημιουργικά και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

Τους μαθητές συνόδευσαν η καθηγήτρια μουσικής Μπαλτζή Παντελίδου Σοφία η διευθύντρια του σχολείου κα Κατσίκα Μαρία και η φιλόλογος  κα Παπαιωάννου Αγγελική .

Το Γυμνάσιο μας θέλοντας να τιμήσει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, οργάνωσε στις 27-10-16 μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.

Πριν από την ξενάγηση των μαθητών στο Μουσείο έγινε η απονομή Βραβείων – Αριστείων για τη σχολική χρονιά 2015-16 στον προαύλιο χώρο του Μουσείου. Στη συνέχεια ακολούθησε η ξενάγηση.

Το Πολεμικό Μουσείο φιλοξενεί στις συλλογές του περισσότερα από 10.000 κειμήλια που σχετίζονται με τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, ξεκινώντας από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και φτάνοντας μέχρι την εμπλοκή στην Κύπρο το 1974. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να βιώσουν την Ελληνική Επανάσταση, τους Βαλκανικούς και τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της αναλυτικής ξενάγησης, έθεσαν ερωτήματα και παράλληλα απάντησαν στις ερωτήσεις των ξεναγών.

Με ένα ξεχωριστό τρόπο γιόρτασαν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, οι μαθητές και οι καθηγητές του σχολείου μας, τη σχολική χρονιά 2015-16. Πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Οχυρό Ρούπελ στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, έναν τόπο γεμάτο ιστορία και ηρωικές πράξεις.

Τους μαθητές υποδέχτηκε λοχαγός του πεζικού, ο οποίος τους μίλησε για τα πραγματικά σπουδαία γεγονότα που έλαβαν χώρα στο οχυρό, αλλά και για την ιστορική φράση του διοικητή του Ρούπελ Ταγματάρχη Γ. Δουράτσου όταν οι Γερμανοί ζήτησαν την παράδοση του οχυρού, πως   ” Τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται “.

Ακολούθησε η απονομή των βραβείων και αριστείων των μαθητών που αρίστευσαν την προηγούμενη σχολική χρονιά και η έπαρση της σημαίας, σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα. Στη συνέχεια οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του οχυρού, όπου είχαν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τα ερωτήματα τους στον υπεύθυνο λοχαγό. Τέλος η έκπληξη που περίμενε μαθητές και καθηγητές, ήταν η παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, καθώς και του Υπουργού Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου στην επιμνημόσυνη δέηση που πραγματοποιήθηκε για τα θύματα του παράλογου αυτού πολέμου.